
100% POLSKI
CZERWONY BURAK
Burak to rzadko spotykane źródło wielu cennych mikroelementów i pierwiastków w jednym warzywie. W połączeniu z pozostałymi składnikami, daje doskonałe efekty prozdrowotne. Burak czerwony to prawdziwa bomba witamin, mikroelementów i wielu cennych substancji.
STOSOWANIE:
Mielony burak można rozpuszczać w chłodnej wodzie, sokach owocowych, warzywnych lub sokach ze świeżo wyciśniętych owoców. Należy pamiętać, że woda użyta do rozpuszczenia proszku nie może być gorąca, ponieważ prowadzi to do utraty witamin i inaktywuje enzymy zawarte w produkcie.
Mielony burak może służyć również jako dodatek do jogurtów, koktajli, smoothies, płatków śniadaniowych, zup i sałatek.

PRODUKTY, Z KTÓRYMI ZIELONA NAĆ PIETRUSZKI ZDROWE POLA KOMPONUJE SIĘ IDEALNIE:
Drogocenne składniki, w które bogaty jest czerwony burak:
-
Witamina A,
-
Witamin grupy B ( B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12),
-
Witamina C,
-
żelazo,
-
potas,
-
magnez,
-
wapń,
-
fosfor,
-
miedź,
-
kwas foliowy i jabłkowy,
-
antocyjany
Betacyjany zawarte w burakach nie tylko nadają im charakterystyczny czerwony kolor ale także mają zastosowanie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Badania wykazały, że mają realne działanie w blokowaniu rozwoju komórek rakowych. Dodatkowo antocyjany i przeciwutleniacze hamują rozwój wolnych rodników. Po zastosowaniu diety buraczanej stan pacjentów z wieloma rodzajami nowotworów np. w białaczce uległ znacznej poprawie.
Potas oraz magnez zawarty w buraku korzystnie wpływają na choroby układu krwionośnego np. skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze.
Duża zawartość stosunkowo dobrze przyswajalnego jak na roślinę żelaza pomaga w leczeniu anemii. Reguluje pracę wątroby i chroni ją przed toksynami, pomaga w dolegliwościach woreczka żółciowego. Z uwagi na działanie łagodzące stanowi „ochroną wyściółkę” dla przewodu pokarmowego. Pomaga łagodzić wrzody żołądka oraz hemoroidy. Zwalcza zgagę, nadkwasotę żołądka oraz reguluje trawienie i jest polecany w większości chorób jelitowych.
Z uwagi na niewielką kaloryczność i dużą zawartość błonnika buraki są doskonałym warzywem podczas odchudzania. Wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, oczyszczają organizm, powodują długotrwałe uczucie sytości. Z uwagi na dosyć dużą zawartość naturalnie występującego cukru hamują apetyt na słodkości.
Ponadto mają działanie:
-
grzybobójcze, bakteriobójcze
-
kojące na problemy ze snem
-
chroniące organizm przed zmęczeniem
-
zapobiegające osteoporozie,
-
pomagające w leczeniu wielu chorób układu krwionośnego, nerwowego, pokarmowego oraz moczowego
Buraki są polecane zarówno kobietom w okresie pokwitania, jak i ciężarnym, dzieciom oraz niemowlętom.
Bibliografia:
Hobbs, D. A.; Kaffa, N.; George, T. W.; Methven, L.; Lovegrove, J. A. (2012). "Blood pressure-lowering effects of beetroot juice and novel beetroot-enriched bread products in normotensive male subjects". British Journal of Nutrition. 108 (11): 2066–2074
Frank, T; Stintzing, F. C.; Carle, R; Bitsch, I; Quaas, D; Strass, G; Bitsch, R; Netzel, M (2005). "Urinary pharmacokinetics of betalains following consumption of red beet juice in healthy humans". Pharmacological Research. 52 (4): 290–7