Pomidorowo-truskawkowa panzanella z ziołowymi grzankami i grillowanym serem halloumi
Pomidorowo-truskawkowa panzanella to przepis prosto w Toskanii. To lekkie danie świetnie sprawdzi się w upalne letnie dni.

Składniki:
1 ciabata, porwana na kawałki
2 duże garście mieszanych pomidorów
1 garść dojrzałych, ale jędrnych truskawek
1 mała czerwona cebula
Duża garść listków mięty
6-8 łyżek oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka Polskiego Zielonego Mixu
1 mały ząbek czosnku
Sól, pieprz
Odrobina płatków chili
1 opakowanie sera halloumi (225g)
Metoda:
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na pół. Wrzucić do dużej miski.
Czerwoną cebulę pokroić w cienkie piórka, dodać do pomidorów i truskawek.
Bazylię porwać, dodać do sałatki, zachowując kilka ładnych listków do dekoracji.
Na suchej patelni usmażyć kawałki ciabaty, aż będą złociste i chrupiące. Odłożyć ba bok.
Ser halloumi pokroić w plastry i smażyć na tej samej suchej patelni, aż ładnie się zezłoci. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Odłożyć na bok.
W miseczce wymieszać oliwę, Polski Zielony Mix, sok z cytryny, sól, pieprz i płatki chili. Ząbek czosnku zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do oliwy. Składniki dressingu dokładnie wymieszać.
Grzanki z ciabaty skropić 1-2 łyżkami ziołowego dressingu- wymieszać dokładnie.
Grzanki dodać do sałatki, wymieszać aby połączyły się z sokiem z truskawek i pomidorów. Dodać jeszcze trochę dressingu, sól, pieprz i wszystko delikatnie wymieszać.
Na wierzchu ułożyć plastry sera halloumi i odłożone listki bazylii. Tuż przed podaniem całość skropić resztą dressingu.