Sałatka z ziemniaków i groszku z pesto z dodatkiem zielonej spiruliny.

Lekkie szybkie danie z dodatkiem wysoko białkowej spiruliny. Sprawdźcie póki sezon na młode ziemniaki trwa!

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 800 g drobnych ziemniaków

  • 200 g mrożonego groszku

  • 20 g liści bazylii

  • 20 g natki pietruszki

  • 60 g orzeszków piniowych

  • 60 g tartego parmezanu

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 1,5-2 łyżeczki zielonej spiruliny

  • 200 ml oliwy

  • Łyżeczka soku z cytryny

  • Skórka otarta z 0,5 cytryny

  • Sól, pieprz

Dodatkowo:

Gruby szczypiorek, rzodkiewki, grillowane cebulki dymki, listki szczawiu

Metoda:

Rozpocznij od przygotowania pesto. Do pojemnika malaksera włóż bazylię, pietruszkę, czosnek, orzeszki piniowe i spirulinę. Zmiksuj. Dodaj parmezan, oliwę i sok z cytryny i jeszcze raz zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw solą pieprzem do smaku. Przełóż pesto do dużej miski.

Wyszoruj ziemniaki. Ugotuj je w skórkach w osolonej wodzie aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać, Pod koniec gotowania na sicie włóż do wody z ziemniakami mrożony groszek i blanszuj przez około minutę. Odcedź groszek i wrzuć go do miski z pesto.

Jak tylko ziemniaki przestygną tak, aby można je było wziąć do ręki, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Jeszcze ciepłe wrzuć do groszku i pesto. Wymieszaj je dokładnie, aby pokryły się sosem. Dopraw do smaku. Dodaj rzodkiewki, szczypior i grillowane cebulki dymki.

Sałatkę przełóż na czysty talerz. Udekoruj listami szczawiu. Podawaj do grillowanych mięs lub jako osobne warzywne danie.


Wyróżnione posty
Wyszukaj wg tagów
No tags yet.

© 2016 Joyfood Sp. z o.o.

Sklep intrnetowy lekkiesmaki.pl
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle