Sałatka z ziemniaków i groszku z pesto z dodatkiem zielonej spiruliny.
Lekkie szybkie danie z dodatkiem wysoko białkowej spiruliny. Sprawdźcie póki sezon na młode ziemniaki trwa!

Składniki (na 4-6 porcji):
800 g drobnych ziemniaków
200 g mrożonego groszku
20 g liści bazylii
20 g natki pietruszki
60 g orzeszków piniowych
60 g tartego parmezanu
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1,5-2 łyżeczki zielonej spiruliny
200 ml oliwy
Łyżeczka soku z cytryny
Skórka otarta z 0,5 cytryny
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Gruby szczypiorek, rzodkiewki, grillowane cebulki dymki, listki szczawiu
Metoda:
Rozpocznij od przygotowania pesto. Do pojemnika malaksera włóż bazylię, pietruszkę, czosnek, orzeszki piniowe i spirulinę. Zmiksuj. Dodaj parmezan, oliwę i sok z cytryny i jeszcze raz zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą. Dopraw solą pieprzem do smaku. Przełóż pesto do dużej miski.
Wyszoruj ziemniaki. Ugotuj je w skórkach w osolonej wodzie aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać, Pod koniec gotowania na sicie włóż do wody z ziemniakami mrożony groszek i blanszuj przez około minutę. Odcedź groszek i wrzuć go do miski z pesto.
Jak tylko ziemniaki przestygną tak, aby można je było wziąć do ręki, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Jeszcze ciepłe wrzuć do groszku i pesto. Wymieszaj je dokładnie, aby pokryły się sosem. Dopraw do smaku. Dodaj rzodkiewki, szczypior i grillowane cebulki dymki.
Sałatkę przełóż na czysty talerz. Udekoruj listami szczawiu. Podawaj do grillowanych mięs lub jako osobne warzywne danie.